Jeg har lyst til å skape noe

Tobias Øverli (30) er seriegründer og nyutdannet masterstudent fra Shift – Entreprenørskap og Innovasjon. Det siste året har han vært Trainee i Trainee Sør. I tillegg er han styreleder i startupen Pleco Marine.

Trainee Sør er et regionalt program som gir masterstudenter en unik start på arbeidslivet. I løpet av 18 måneder vil nyutdannede masterstudenter bli utplassert hos tre ulike bedrifter på Sørlandet.

Jeg har de siste seks månedene jobbet som forretningsutvikler i Å Energi Fleksibilitet, nå 1.mars startet jeg som prosjektleder for et forprosjekt i AKT, forteller Tobias. Det morsomme med denne jobben er at ingen dager eller uker er like. Da jeg var hos Å Energi Fleksibilitet, var det i perioder stort fokus på skriving av søknader for videre finansiering, i andre perioder var det mer fokus på å utarbeide nye prosjekter. 

Jobben har ikke noe jeg vil kalle en typisk uke. Noen uker er det stort sett møter med ulike deler av verdikjeden og samarbeidspartnere som er i fokus. Andre uker er det mer fokus på å snakke om prosjektet, med for eksempel ulike bedrifter og kommuner, forklarer Tobias. Mye av det jeg lærte på studiet om strategi, finans og forretningsutvikling bruker jeg inn i jobben i dag. Ting som søknadsskriving og erfaringer rundt team og arbeid i ulike team er også noe jeg ofte får bruk for.

Tobias Øverli (30)

Jeg vet fortsatt ikke hva jeg vil bli når jeg blir “voksen”, men Shift hjalp meg med å finne en retning. Det å vite at den jobben jeg gjør kan påvirke innovasjon og hvordan man jobber med innovasjon på et samfunnsnivå motiverer meg for å legge ned en skikkelig innsats på jobb, avslutter Tobias.

I tillegg til å være Trainee driver Tobias, sammen med tre andre tidligere studenter fra Shift, Pleco Marine.

Pleco Marine er et bioteknologiselskap som driver med mikroalgeproduksjon. De kultiverer og prosesserer mikroalger på en lønnsom og bærekraftig måte for bruk i oppdrettsnæringen

Tobias er Styreleder og ressursperson i bedriften, og jobber aktivt med å sikre nok finansiering til å ha flere ansatte. Vi har flere spennende prosjekter og samarbeid på gang i 2023, forteller Tobias. Dette er med på å sikre at vi alltid utvikler oss som bedrift. 

Det å selv ha gått gjennom en prosess med å starte opp og drive en bedrift har gitt meg mye god erfaring som jeg har tatt med inn i jobben jeg har i dag. Samtidig som mye av det jeg lærer og erfarer i jobben nå, kan jeg ta med inn tilbake til startupen, forklarer han.

Selv om de fire gründerne bak Pleco Marine i dag jobber og bor i forskjellige deler av landet, er det ikke noe problem å ha kontinuerlig fremdrift. 

Fra begynnelsen av har vi hatt et bevisst forhold til fordeling av arbeidsoppgaver. Vi har hele veien tatt høyde for at flere av oss har hatt jobb ved siden av studiet, og fordelt oppgaver etter ressurser som er tilgjengelige. Det viktigste er å ha en åpenhet rundt dette helt fra starten av, på den måten har vi sikret oss fremdrift, forteller Tobias. 

Det som motiverer meg mest i livet er å lære noe nytt og bruke den kunnskapen til å skape noe. Jeg har lyst til å skape noe som jeg kan vise til og si at dette har jeg gjort. Skal heller ikke legge skjul på at det er et stort pluss om jeg tjener noen millioner, legger han til og ler. 

Tid og energi er selvfølgelig en utfordring og noe det er begrenset med, likevel fikser man det meste med god planlegging! 

For eksempel så ligger alltid “Torsdagspraten” og “Søndagskaffen” i kalenderen min, som er faste møter jeg har hver uke som lar meg planlegge og snakke om det som har skjedd eller skal skje gjennom uka, avslutter Tobias.  

Det er alltid gøy å lære mer om ulike bedrifter og møte de som driver den!

Eskil Langkås (26) gikk for snart ett år siden ut fra Shift, i dag er han Associate i EY. 

Eskil gikk retningen Entreprenørskap og Innovasjon på Shift og hadde fra før hadde en bachelor i  Økonomi og Administrasjon fra USN. Utdanningen har hjulpet han med å forstå og erfare på egenhånd hva det innebærer å drive en bedrift

Årene på Shift har vært ekstremt nyttige for meg. Jeg fikk større forståelse av hvordan man skal drive en bedrift, hva som er viktig å fokusere på. Ikke minst viste det meg hvor viktige folkene som driver selskapet er. Denne erfaringen har jeg tatt med meg inn i arbeidshverdagen min, og benytter meg mye av den praktiske erfaringen jeg fikk i løpet av tiden min på Shift, forteller Eskil

Kunnskapen og innsikten jeg får lære av de ulike bedrifter og bransjene noe av det jeg synes er mest interessant og som motiverer meg i jobben min i EY. 

Eskil Langkås

Nå som det er høysesong, går hverdagen hans stort sett ut på å jobbe med revidering av ulike bedrifter, forklarer Eskil. Det innebærer både nyoppstartede bedrifter som har fått revisjonsplikt og større børsnoterte selskaper. 

Eskil forteller videre at jobben i stor grad går ut på å gå gjennom dokumentasjon som selskaper har sendt inn. Her kontrollerer han at alt stemmer og ser riktig ut. Det innebærer alt fra å gå gjennom kundefordringer for å se om selskapet har solgt for den summen de rapporterer inn,  til å kontrollere at de varene de har på lager har den verdien som er innrapportert.

Ved spørsmål om hva som er den største oppturen i løpet av uka, bryter Eskil ut i en liten latter før han med glimt i øyet før han sier; politisk korrekt, er den største oppturen å få starte på revideringen av et nytt selskap. Det er alltid gøy å lære mer om ulike bedrifter og møte de som driver den. Skal jeg være litt politisk ukorrekt, vil jeg nok si at den største oppturen er å levere inn revisjonen av selskapet. For uansett hvor interessant bedriften er, så er det alltid godt å få levert inn revisjonen og starte på neste på lista.

Eskil Langkås (26)

Alle kan være en Bold Type om de stoler på seg selv

Emma Lunden (26) er sisteårsstudent på masteren Shift Entreprenørskap, UiA. Parallelt med dette driver hun Bold Type Management. I løpet at de siste årene har hun i tillegg vært leder for Bærekraftsfestivalen og programleder for Sykkelturen 2022.

Motivasjonen bak å starte Bold Type Management kommer fra et ønske og en lidenskap om å kunne løfte frem andre.

Jeg hadde lekt med idéen en stund, tanken om å samle kompetanse og kunnskap på et felles sted. En sommerdag i 2022 lå jeg i Nupenparken og solte meg, jeg kjente at jeg måtte bygge videre på og gjøre noe med denne spennende tanken. Etter en måned med utallige samtaler og møter med spennende og kunnskapsrike mennesker, startet jeg Bold Type Management, forteller Emma Lunden.

Camilla Olsen Lindestad, Emma Lunden og Klara Elizabeth Ruud

Det finnes utrolig mange dyktige unge mennesker som fortjener en plass på scenen. Unge voksne har mye kult og nyttig å bidra med, men ofte vet de ikke hvordan de skal markedsføre seg selv eller komme i kontakt med de rette personene. Samtidig som mange arrangører ikke vet hvordan de skal finne de riktige folkene til arrangementene deres. Det å se hva som bor i folk og være med på å løfte frem potensialet i andre har jeg alltid hatt en lidenskap for, fortsetter hun.

Bold Type Management er en formidlingsplattform som forener enkeltpersoner og næringslivet. De fokuserer på å hjelpe unge aktører i Kristiansand med å nå sitt publikum. Hos Bold Type Management kan man få hjelp til å booke foredragsholdere, konferansierer eller annen underholdning fra unge dyktige mennesker. De hjelper også aktørene sine, og andre kunder med forretningsutvikling, markedsføring og eventer.

Målet er enkelt, men stort; Bold Type Management skal bli et ledende fellesskap for unge selvstendig næringsdrivende på Sørlandet.  

Navnet Bold Type Management kommer fra en serie med sammen navn. Her følger man tre unge venninner som nettopp har begynt å bygge karriere gjennom ulike hverdagens utfordringer. Uansett hva som kommer i deres retning, reiser de seg igjen, gir aldri opp og fortsetter å gå etter det de vil ha og utvikler seg stadig, forteller Emma. For meg er en Bold Type noen med en lidenskap, som vil noe og vil formidle noe, som går ut av egen komfortsone.

For meg har Shift vært et godt springbrett og utrolig viktig for å bygge et godt nettverk. Gjennom Shift har jeg møtt utrolig mange flinke unge mennesker. Her finnes det folk som utfordrer de tradisjonelle forretningsmodellene og våger å tenke nytt om verdiskapning. Jeg har lært mye om teamarbeid, og gjennom det mye om meg selv og hvordan jeg fungerer i team. Det har gitt god verdi.

Bold Type Management består i dag av Emma Lunden, Klara Elizabeth Ruud og Camilla Olsen Lindestad. Det er et lite og dyktig team, som samarbeider godt.

«Alle kan være en Bold Type om de stoler på seg selv»

Emma Lunden (26)

Studietur til Dublin

Vårsemesteret er i gang og avgangsstudentene sammen med Shift Alumni har reist på studietur til Dublin. 

Da Shift skulle velge et passende sted for årets studietur endte valget naturlig nok på Dublin. Dublin er hjemmet for hovedkontorer til mange av verden største bedrifter. Samtidig har byen gode miljøer som støtter opp under nyskapning og gründerskap. Dette skaper et spennende og yrende miljø for bedrifter som ønsker å vokse eller entreprenører som ønsker å etablere seg selv og skape gode nettverk.

BioBag world var den første bedriften som holdt foredrag for Shift. Rory Hogarty fortalte om hvordan selskapet jobber med produktutvikling, og om selskapets historie fra oppstart i Norge til ekspansjon ut i Europa.

Hos University of Dublin ble vi invitert til en omvisning av Madison Roche. Han er leder for Trinity, et entreprenørskapssenter som holder til i universitetetets campus. Videre gikk turen til Guinnes Entreprice Center. Her fikk vi en omvisning av bygget de eier og som de leier ut til ulike Startups. Vi fikk lære om bedriftene som holder til der, samt den irske økonomien og historie deres. Det ble også besøk av Mari Skåre, fra den Norske ambassaden i Dublin. Hun fortalte om sitt arbeid og de Irsk-Norske samarbeidet.

Turen ble avsluttet med besøk hos Guinness Brewery, hvor vi lærte om historien bak Gunniess og hvordan bedriften har vært med på å forme innovasjonskultur og verdiskapning i Dublin.
Vi takker for en kjempefin sosial og faglig tur!

POP-UP CAMPUS RISØR

Førsteklasse tilbragte i høst en uke i Risør for å praktisere metoden Design Thinking på reelle utfordringer og ekte problemstillinger. Problemstillingene kom fra Risør kommune, og i år fikk studentene bryne seg på alt fra hvordan man kan benytte seg av de frivillige miljøet i Risør, hvordan få lokalbefolkningen og hyttebefolkingen i Risør til å bli bedre kjent, hvordan tiltrekke flere til Risørhuset, til hvordan man kan gjøre Risør med attraktivt for barnefamilier og hvordan man kan bruke kystkistorien til å generere turisme.

Under oppholdet skulle ikke studentene bare løse problemstillingen slik de mente var best, men de ble utfordret til å dra ut å snakke med lokalbefolkningen og få deres syn på problemet og eventuelle løsninger.

Etter noen intensive dager ble det hele presentert i Risørhuset foran lokalbefolkning og dommerpanel. Her ble konseptene til studentene dømt etter presentasjonsevne, formidling, bærekraft, gjennomføringsevne og innovasjonsevne.

Bilder: Gravtation Studio

To Shift-bedrifter med finaleplass i Bærekraftig Forretningsidé 2022!

Torsdag 3.november ble finalen i Bærekraftig Forretningsidé 2022 avholdt på Hotell Norge. To av finalistene i årets finale er bedrifter med tidligere og nåværende Shift studenter.

Foto: Anders M. Berg / Shift

Mykos skaper fremtidens materiale med råvarer fra norsk skog, som er en nedbrytbar og miljøvennlig løsning til dagens plastbaserte materialer

Foto: Anders M. Berg / Shift

NorSjor vil ved hjelp av robotikk fjerne begroing på skip, og på den måten minske utslipp ved transport og risikoen invaderende arter.

Vi gratulerer både NorSjor og Mykos med finaleplass og godt gjennomført deltakelse. Spesielt stas er det at NorSjor ble vinnere av Bærekraftig Forretningsidé 2022 – vi gratulerer dem så mye, det er gøy å se at bedrifter etablert på Shift fortsetter å levere gode resultater.

Droner, måneprosjekt og matsvinn

På fredag var det duket for ny pitch fra studentene på Shift. I forkant har studentene vært på besøk hos MIL (Mecatronic Innovation Lab) i Grimstad. Studentene fikk lov til å være med å teste ut noe av den nyeste teknologien på markedet. Her fikk de innblikk i de ulike retningene teknologien beveger seg og hentet inspirasjon til utvikling av egne konsepter.

FloatINC, vil benytte seg av droner for å male skip. Ved å gjøre dette kan de avlaste arbeidere og kutte ned på risikoarbeid, arbeidstid og kostnader.

DETECTO, skal bruke droner for å detektere feil på tak, for å redusere og effektivisere arbeidsdagen til reparatører

SKIMPY, ønsker å redusere matsvinn ved bruk av appen SKIMPY, som lar forbrukeren reservere utgått mat fra dagligvarebutikker, som ellers ville blitt kastet.

Limnatis, skal 4D-printe rør til NASAs måneprosjekt, for å muliggjøre transport av vann rundt på månen.

DeStock, er et digital lager for å redusere CO2 utslipp, ved bruk av 3D print og on demand delivery, vil de redusere lagerplass og svinn av deler til hvitevarer.  

Larvefarm og trailerlounge

De nye masterstudentene på UiA Shift har den siste uken fått kjenne på hvordan det er å jobbe med å utvikle nye ideer og konsepter på kort tid.

Foto: Gravitationstudio

De startet uken ute på den private eiendommen til Ugland familien. Her fikk de om den spennende innovasjonshistorien til Sørlandet og Grimstad. En historie som strekker seg lengre tilbake i tid, enn noen av studentene greide å gjette.  Senere på dagen fikk de også satt sine evner til å tenke kreativt og være løsningsorienterte under press gjennom ulike leker og aktiviteter.

Foto: Gravitationstudio

Dagen etter ble Shift studentene tatt med inn til Ugland Auto Museum. Et helt unikt lokale, som forteller historien om innovasjonsprosessene de ulike kjøretøyene har gjennomgått de siste årene.

Foto: Gravitationstudio

I samarbeid med Ungt Entreprenørskap Agder fikk studentene presentert caser de skulle løse og pitche foran et panel. Etter to intensive dager med kreative prosesser, ble det presentert et vidt utvalg av løsninger. Fra larvefarm med larveburgere, løsninger for en renere avfallshåndtering. Til lounge med spa og sunn mat for trailersjåfører.

Det var gruppen som pitchet idéen om å bruke biproduksjonen fra andre industrier til å drive larveoppdrett som vant. Ved å gjøre dette kan det serveres miljøvennlig mat på bensinstasjoner, og avfallet fra produksjonen vil kunne brukes i andre næringer.

Oppstartsuke på Shift

Det har flyttet et nytt kull inn på Shift bygget, og i ekte Shift-stil har de hatt en oppstartsuke som har utfordret de og presset de ut av komfortsonen.

Allerede mandagen ble de nye studentene utfordret til å holde en 1min pitch om seg selv og en idé de har kommet opp med over sommeren.

 På tirsdagen skulle de renovere Shift-hagen. På 6timer, gjennom kreativ tenkning og samarbeid ble det scene, bar, grill og ny trapp hagen. Noe både gamle og nye studenter har fått mye glede av allerede.

Onsdagen besøkte andre- og førsteklasse Hundsfos Næringspark. Først ble det en læringsrik og spennende omvisning på området. Før studentene ble delt inn i grupper, og skulle komme opp med nye konsepter for å gjøre Hundsfos Næringspark enda mer attraktivt.

Les saken fra Vennesla Tidene om Shift sitt besøk på Hundfos her!
Gruppen som stakk av med seieren pitchet fikk 50 000 for å jobber videre med konseptet i samarbeid med Hundsfos. Foto: Anne Gunn Pedersen, Vennesla Tidene.

På torsdagen fikk studentene prøve seg på hva det vil si å undersøke og utvikle et konsept på 24timer. De valgte en av ideene fra sommeroppgaven og jobbet videre med den, for å undersøke om den var levedyktig eller ikke. Resultatet ble pitchet foran andreklasse og et panelt av eksperter.

Gjennom uken har studentene imponert med mange kreative og nytenkende ideer og løsninger, og vi er spente på å se hva resten av året bringer for de nye Shifterne.

Masteravslutning for første Shift kull

Onsdag 1. juni ble det holdt avslutning for avgangsstudentene på Shift. Den første gjengen som satt sine føtter i Shift bygget, har nå levert masteroppgave og takket for seg. Seremonien ble holdt i lokaler på Ernst hotell i Kristiansand. Her fikk vi servert nydelig mat, sammen med taler og underholdning.

Før avslutningen startet for fullt, holdt bedriftene pitch for et panel bestående av ulike investorer og fagfolk. I panelet satt også en representant fra Sparebanken Sør, som ønsket å dele ut premie Sparebanken Sør sin innovasjonspris til den bedriften og teamet med høyest grad av nytekning, kreativitet og gjennomføringsevne. Bedriftene som pitchet sine ideer var Farmr, Pleco Marine og NorSjor Det ble tilslutt Pleco Marine, som ble kåret til vinner og mottok innovasjonsprisen fra Sparebanken Sør.

Foto: Anders M. Berg / Shift

Studentene selv holdt flere taler om både oppturer og nedturer gjennom de to siste årene. Det ble også nevnt flere ganger hvor mange rare og nytenkende konsepter som har kommet frem under studietiden, og ulike kreative måter de er blitt presenter for oppdragsgiverne på. Her kan blant annet sang, utendørs demonstrasjoner og skuespill nevnes. Berit holdt en tale om «hva har blitt sagt på Shift», og her kom det frem mange gullkorn som har blitt sagt i tunge eksamensperioder og under masterskrivning.  

Foto: Anders M. Berg / Shift

Stine Øyna, som har jobbet i flere år med å opprette masterstudiet, kunne endelig uteksaminere det første Shift kullet.  Gjengen har hatt store deler av studietiden sin under covid pandemien, men det bærer ikke resultatene de går ut med preg av. Flere av studentene går ut full i jobb, samtidig som de drifter og skalerer opp egne bedrifter.

Foto: Anders M. Berg / Shift

Vi ønsker dere masse lykke til på veien videre, og gleder oss til å følge med på alt som skjer. Lykke til og gratulerer med ferdig mastergrad!