Oppstartsuke på Shift

Det har flyttet et nytt kull inn på Shift bygget, og i ekte Shift-stil har de hatt en oppstartsuke som har utfordret de og presset de ut av komfortsonen.

Allerede mandagen ble de nye studentene utfordret til å holde en 1min pitch om seg selv og en idé de har kommet opp med over sommeren.

 På tirsdagen skulle de renovere Shift-hagen. På 6timer, gjennom kreativ tenkning og samarbeid ble det scene, bar, grill og ny trapp hagen. Noe både gamle og nye studenter har fått mye glede av allerede.

Onsdagen besøkte andre- og førsteklasse Hundsfos Næringspark. Først ble det en læringsrik og spennende omvisning på området. Før studentene ble delt inn i grupper, og skulle komme opp med nye konsepter for å gjøre Hundsfos Næringspark enda mer attraktivt.

Les saken fra Vennesla Tidene om Shift sitt besøk på Hundfos her!
Gruppen som stakk av med seieren pitchet fikk 50 000 for å jobber videre med konseptet i samarbeid med Hundsfos. Foto: Anne Gunn Pedersen, Vennesla Tidene.

På torsdagen fikk studentene prøve seg på hva det vil si å undersøke og utvikle et konsept på 24timer. De valgte en av ideene fra sommeroppgaven og jobbet videre med den, for å undersøke om den var levedyktig eller ikke. Resultatet ble pitchet foran andreklasse og et panelt av eksperter.

Gjennom uken har studentene imponert med mange kreative og nytenkende ideer og løsninger, og vi er spente på å se hva resten av året bringer for de nye Shifterne.

Masteravslutning for første Shift kull

Onsdag 1. juni ble det holdt avslutning for avgangsstudentene på Shift. Den første gjengen som satt sine føtter i Shift bygget, har nå levert masteroppgave og takket for seg. Seremonien ble holdt i lokaler på Ernst hotell i Kristiansand. Her fikk vi servert nydelig mat, sammen med taler og underholdning.

Før avslutningen startet for fullt, holdt bedriftene pitch for et panel bestående av ulike investorer og fagfolk. I panelet satt også en representant fra Sparebanken Sør, som ønsket å dele ut premie Sparebanken Sør sin innovasjonspris til den bedriften og teamet med høyest grad av nytekning, kreativitet og gjennomføringsevne. Bedriftene som pitchet sine ideer var Farmr, Pleco Marine og NorSjor Det ble tilslutt Pleco Marine, som ble kåret til vinner og mottok innovasjonsprisen fra Sparebanken Sør.

Foto: Anders M. Berg / Shift

Studentene selv holdt flere taler om både oppturer og nedturer gjennom de to siste årene. Det ble også nevnt flere ganger hvor mange rare og nytenkende konsepter som har kommet frem under studietiden, og ulike kreative måter de er blitt presenter for oppdragsgiverne på. Her kan blant annet sang, utendørs demonstrasjoner og skuespill nevnes. Berit holdt en tale om «hva har blitt sagt på Shift», og her kom det frem mange gullkorn som har blitt sagt i tunge eksamensperioder og under masterskrivning.  

Foto: Anders M. Berg / Shift

Stine Øyna, som har jobbet i flere år med å opprette masterstudiet, kunne endelig uteksaminere det første Shift kullet.  Gjengen har hatt store deler av studietiden sin under covid pandemien, men det bærer ikke resultatene de går ut med preg av. Flere av studentene går ut full i jobb, samtidig som de drifter og skalerer opp egne bedrifter.

Foto: Anders M. Berg / Shift

Vi ønsker dere masse lykke til på veien videre, og gleder oss til å følge med på alt som skjer. Lykke til og gratulerer med ferdig mastergrad!

Recap fra informasjonsmøte

Den 6.april holdt vi et infomøte om Shift. Studieveileder Stine Øyna, hold en informativ presentasjon om hva linjen innebærer, hvorfor den ble dannet, og om hva man kan forvente om man søker Shift. Under møtet forklarte hun blant annet forskjellen på de tre ulike løpene man kan ta, basert på hvilken bachelorgrad man har i bunn, og hvordan hele utdanningsløpet er satt sammen.  Opptak av møtet kommer i morgen, så her er det bare å følge med!

Både studenter fra første- og andreklasse deltok på møtet for å fortelle om sine erfaringer og opplevelser gjennom deres tid på studiet. Det er mye som kan bli sagt om Shift, men er det en ting studentene er enige om, så er det at det sosiale på Shift skiller seg veldig ut. Du blir godt kjent med de du studerer med, og tilbringer mye tid med de både på og utenfor skolen. Når alle sitter på samme bygget er det lett å spørre hverandre om hjelp, eller finne et hode å sparre med. Dette fører igjen til at kaffepausene på bygget har en tendens til å bli litt vel lange.

Som student på Shift får du muligheten til å knytte tette bånd til arbeidslivet, og skape gode kontakter for fremtidige jobber som entreprenør. Og du får muligheten og blir støttet gjennom en prosess for å etablere din egen bedrift, likevel er det du selv som må legge ned innsatsen og bestemmer selv hva du kommer til å sitte igjen med etter endt master.

Har du lyst til å teste ut teorien du lærer i praksis, sammen med engasjerte medstudenter, og bli en del av et gründermiljø, da må du huske søknadsfristen 20.april.

Q&A

Fristen for å søke høyere utdanning nærmer seg, og mange har spørsmål om masterstudiet Shift. Det vil bli holdt et informasjonsmøte 6.april, det vil foregå både fysisk og digitalt. For mer informasjon, sjekk ut arrangementet.

Under har vi samlet opp de spørsmålene som oftest blir stilt av de som er vurderer å søke på utdanningen. Håper svarene kan dere litt klarhet, men ønsker dere mer informasjon anbefales det å delta på møtet. Her vil Studieprogramleder fortelle om studiet, videre muligheter og svare på spørsmål. Studenter fra både andre og førsteklasse vil være til stede for å snakke om erfaringer og opplevelser fra studietiden.

Må jeg ha en idé for å komme inn?
Nei. Det er fint hvis du har en, men det er absolutt ikke noe du må for å ha mulighet til å komme inn på studiet.

Må jeg ha erfaring med entreprenørskap?
Nei. Du trenger hverken praktisk eller teoretisk erfaring med entreprenørskap, men du må ha en interesse for faget. I løpet av det første halvåret vil dere bli drillet i problemløsning og idégenerering, samt få muligheten til å teste levedyktigheten til disse idéene.

Kan jeg dra på utveksling?
Vi jobber med å lage en god løsning for å kunne tilby utveksling. Mer info om dette kommer, men kort sagt, ja, det er mulig.

Jeg tar en master nå, kan jeg få godkjent emner fra denne?
Du kan få godkjent emner på masternivå, eller tilsvarende, som du har tatt tidligere. Dette er en faglig vurdering, og det må søkes om godkjenning gjennom UiA.

Kan jeg søke på Shift uten å miste plass på den masteren jeg tar nå?
Du kan både søke opptak og takke ja til nytt tilbud om studieplass uten at dette får innvirkning på studieretten som du allerede har. Du må selvsagt på et tidspunkt ta en personlig vurdering av hva du ønsker å fortsette på, basert på dine fremtidsønsker og planer.

Det er mulig å søke permisjon fra ditt nåværende masterstudie, sende inn en sluttmelding for å avslutte studiet.

Kan jeg ta Shift på deltid?
Shift tilbys kun som fulltidsstudium, og det er ikke mulig å ta på deltid.

Om en ønsker å jobbe ved siden av er noe hver enkelt må ta stilling til basert på egen arbeidskapasitet og fleksibilitet. Shift er et krevende studium, og noen emner krever oppmøte. På Shift er det også mye arbeid i grupper, der det er en fordel at alle er til stede. I tillegg til å ta en mastergrad skal studentene også starte en bedrift, så man må være forberedt på at det vil gå med noe mer tid en på et standardisert masterløp.

Hva er undervisnings-språket?
Det undervises både på norsk og engelsk, på flere av eksamener kan studentene selv velge språket det ønsker bruke.

Hvor mange studieplasser er det på Shift?
Det tas opp ca. 20 studenter hvert år.

Hva kan jeg jobbe med når jeg er ferdig utdannet?
Her er mulighetene mange. Noen velger å fortsette med å satse på den bedriften de har startet i løpet av studietiden på Shift.

Andre velger å gå inn i andre start-ups, eller en relevant jobb i virkemiddelapparatet rundt entreprenørskap og innovasjon. Stillinger som forretningsutvikler, prosjektleder eller innovasjonsrådgiver i både offentlig og privat sektor er også relevante.

Studenter som går retningen Shift entreprenørskap og økonomi eller Shift entreprenørskap og teknologi, får henholdsvis sidetittel siviløkonom eller sivilingeniør, og vil være kvalifisert for stillinger der denne tittelen kreves. Gjennom studietiden på Shift vil man komme i kontakt med store deler av næringslivet i regionen. Det gir våre studenter et godt nettverk, og fortrinn inn i arbeidslivet. Studentenes bakgrunn vil også kunne gi retning for jobbmuligheter, som for eksempel om en student har bachelor i IT så kan en jobb innen IT-bransjen være aktuelt. Mer om dette kommer på vårt infomøte.

Jeg finner ikke min bachelorgrad på listen over kvalifiserende studier. Er jeg kvalifisert?
Hvis du ikke finner ditt bachelorstudium på listen, så kan du ta kontakt med oss eller opptakskontoret. Listen inneholder kun studier fra Universitetet i Agder, så dersom du har tatt en tilsvarende bachelorgrad ved et annet universitet så vil den i de fleste tilfeller kvalifisere for Shift.

Tirsdags-pitch

Tirsdag 15.02 holdt førsteklasse på SHIFT pitch om konseptene de har valgt seg ut. Deltakerne hadde fire minutter til rådighet for å presentere seg selv, deres forretningsidé og veien videre.

Etter å ha utforsker flere ulike konsepter gjennom høstsemesteret, har førsteårsstudentene valgt seg ut de konseptene de har mest tro på og som de har lyst til å jobbe videre med.

Under pitchen presenterte gruppene kort hvilket felt de jobber innenfor, deres konkrete løsning på et problem eller en mulighet, og planen deres for videre fremdrift. Etter den forberedte pitchen, fikk deltakerne spørsmål og tilbakemeldinger fra panelet og salen.

Gjengen er fortsatt i en tidlig fase av ideutviklingen, og noen er allerede godt i gang med konseptet og er sikre på veien de skal gå, mens andre har møtt uforutsette hindringer som har ført til at de må endre retning eller rett og slett forkaste konseptet.

FARMR gir deg friske urter på kjøkkenbenken hele året!

Selv om vi er slutten av januar, dufter det friskt av urter i det jeg kommer inn i rommet til FARMR. Midt blant dyrkekasser og store brune pappesker, sitter de to gründerne som i høst startet selskapet FARMR. De jobber for at alle skal kunne dyrke urter og grønnsaker hjemme. Uten krav om grønne fingre, og uten jord.  

De hvite dyrkekassene som står spredt ut i rommet er fulle av grønne urter. Det minimalistiske designet kombinert med den friske grønne fargen, gir en luksuriøs følelse. Dyrkekassene skaper gunstige vekstforhold for urtene, kun ved hjelp av vann, næring, vekstmedium og frø, i tillegg glir de rett inn på kjøkkenbenken.

Berit Høisen (25) & Sjur Alvsaker (25) er gründerne bak FARMR

Berit Høisen og Sjur Alvsaker er gründerne bak selskapet FARMR. De tar begge en mastergrad i Entreprenørskap og innovasjon på Shift ved UiA. Det var under deltakelsen på et Sustainathon i regi av masterstudiet, idéen først kom opp. Den gangen, var det tanken om akvaponi, et samspill mellom fiskeoppdrett og planteproduksjon, som ble utforsket. Etter videre undersøkelser og samtaler med blant annet fagmiljøet på NIBIO endte gründerne opp med å heller fokusere på hydroponi. Kunsten å dyrke planter ved bruk av vann og uten jord.

Helt enkelt så betyr hydroponi bare vanndyrkning, forklarer Berit.  Istedenfor å plante i jord, som lenge har vært den tradisjonelle metoden, plantes frøet i et vekstmedium. Det er bare å tilsette vann og næring, så er det klart!

For mange kan dette virke som ny og skremmende teknologi, men de to gründerne kan fortelle at vanndyrking har vært brukt til å dyrke i årtusener. Mye av det som er tilgjengelig av urter og grønnsaker i butikkene i dag, dyrkes med denne metoden. Vanndyrking er mer ressurseffektivt og plantene som dyrkes frem vokser raskere og lever lengre.

Vi ønsker å bidra til en økt respekt for norsk matproduksjon, ved å la folk bli kjent med prosessen selv.

FARMR jobber for at vanndyrking skal bli en naturlig del av hverdagen til nordmenn. Ved å gi folk mulighet til å dyrke frem sine egne urter på kjøkkenbenken, håper de på å kunne påvirke bruk og kast-mentaliteten i samfunnet.  Ved å sette fokus på dyrkningsprosessen håper det at forbrukerne får litt mer innsikt i hva som kreves for å produsere en urte. Vi ønsker å bidra til en økt respekt for norsk matproduksjon, ved å la folk bli kjent med prosessen selv.

De håper å lokke frem den indre bonden i oss alle, som brenner for lokale og kortreise matvarer og kortere blir det ikke, når urtene kan dyrkes frem på egen kjøkkenbenk!

2💚21

Vi kan se tilbake på nok et litt annerledes, men også et fint år. Noen ganger har det vært ett skritt frem, der vi kunne kaste munnbindet, gå på byen, klemme og danse. Så har vi vært nødt til å ta ett skritt tilbake igjen, kjøpe munnbind, hjemmetester, og rigge oss på hjemmekontor – igjen.

Året har periodevis vært preget av mye digital undervisning, minimalt med sosiale aktiviteter og begrensede muligheter til å finne på spennende ting sammen med andre aktører i regionen. MEN – vi har likevel vært heldige. Shift-gjengen er en kohort, og har eget bygg og klasserom på UiA, campus Kristiansand. Vi kunne derfor ha mer fysisk undervisning enn mange andre, og vi har fått gjort mye spennende på tross av pandemien!

I januar ble de første Shift-bedriftene etablert av studentene og noen av bedriftene har fått markedavklaringstilskudd fra Innovasjon Norge. Pleco Marine vant Bærekraftig forretningsidé-konkurransen 2021. Flere Shift-bedrifter har fått støtte gjennom UiA Nyskaping sin økonomiske støtteordning UiA FørsteHjelp ⛑️.

Shift på Arendalsuka 2021.

Høsten 2021 tok vi imot historiens andre Shift-kull. Vi har hatt idéuker i samarbeid med J.B Ugland, Ungt Entreprenørskap, Mechatronic Innovation Lab, I4helse, forskere på UiA, og hackathon i samarbeid med Skap Kreativ Folkehøyskole og Eyde-klyngen. Studentene har pitchet på Arendalsuka, vært i Risør med CoLAB, på ulike seminarer, og foran ulike juryer flere ganger enn vi orker å telle. Og ikke minst så har Shift-gjengen hatt vinlotteri (med lys- og røykshow, og en litt under snittet god DJ) nesten hver fredag 🍾.

Shift sitt andre kull hadde oppstart i august 2021.

Vi som jobber med disse studentene er imponerte og stolte over kreativiteten, nysgjerrigheten, stå-på-viljen og gjennomføringsevnen som Shift-gjengen har. Det er en gjeng som ser muligheter der andre ser problemer, og som hører ordet utfordring i positiv forstand. Aller mest er vi stolte av kulturen de selv har vært med på å bygge – der vi støtter, heier på og inkluderer hverandre. Vi gir hverandre lov til å prøve og feile, og vi ønsker å se hverandre lykkes. Vi gleder oss til et nytt år med denne inspirerende gjengen, og vi har troa på at 2022 blir et skikkelig fint år! ✨💚

Infomøte

Gikk du glipp av infomøtet i høst eller er nysgjerrig på å vite mer om Shift? Fortvil ikke, vi har tatt vare på videoen for deg.

Her får du informasjon om masterprogrammet Shift fra studiekoordinator Christina og høre om erfaringer som studentene har gjort seg i løpet av det første året! Hvis det er noe mer du lurer på kan du sjekke ut de ulike kategoriene i menyen eller sende oss en mail.

Norsjõr: Nominert til Nor-Shipping sin Young Entrepreneur Award

Norsjõr: Kennet Karlsen, Arne Drangsholt, Maria Waagsnes, Amalie Eilertsen og Jarle Haukerede.

Leder av Norsjõr, Maria Waagsnes og teamet er nominert til prisen Young Entrepreneur Award. Prisen deles ut av Nor-Shipping og YoungShip International. Det står mellom henne og tre andre. Hvorav to bedrifter er norske. Vinneren vil bli annonsert på Nor-Shipping’s Opening Ocean Leadership Conference 10. januar 2022.

Prisen skal løfte frem nye, unge, internasjonale talenter og løsninger innen den maritime sektoren. De nominerte må vise evne til å skape forretningsmuligheter av utfordringer, arbeidsplasser og ta opp spørsmål om bærekraft.

Norsjõr jobber med å innvoere løsniner for rengjøring av skipsskråg. Nærmere bestemt laserteknologi. Denne løsningen skal fjerne og samle opp all begroing og dermed beskytte det marine miljøet og økosystemet.

Pleco Marine: Bedrift fra Kristiansand vil etablere seg på Andøya

F.v. Jørgen Henriksen, Benjamin Torvund, Karl Wiik, Tobias Øverli og Eirik Ullenrød

Bladet Vesterålen: Shift-bedriften Pleco Marine undersøker mulighetene for etablering av mikroalgeproduksjon på Andøya. Nærheten til både oppdrettere og fôrprodusenter. Behovet for mer bærekraftig og kortreiste fôringsingredienser er økende. Dette kan skape flere arbeidsplasser.