FARMR gir deg friske urter på kjøkkenbenken hele året!

Selv om vi er slutten av januar, dufter det friskt av urter i det jeg kommer inn i rommet til FARMR. Midt blant dyrkekasser og store brune pappesker, sitter de to gründerne som i høst startet selskapet FARMR. De jobber for at alle skal kunne dyrke urter og grønnsaker hjemme. Uten krav om grønne fingre, og uten jord.  

De hvite dyrkekassene som står spredt ut i rommet er fulle av grønne urter. Det minimalistiske designet kombinert med den friske grønne fargen, gir en luksuriøs følelse. Dyrkekassene skaper gunstige vekstforhold for urtene, kun ved hjelp av vann, næring, vekstmedium og frø, i tillegg glir de rett inn på kjøkkenbenken.

Berit Høisen (25) & Sjur Alvsaker (25) er gründerne bak FARMR

Berit Høisen og Sjur Alvsaker er gründerne bak selskapet FARMR. De tar begge en mastergrad i Entreprenørskap og innovasjon på Shift ved UiA. Det var under deltakelsen på et Sustainathon i regi av masterstudiet, idéen først kom opp. Den gangen, var det tanken om akvaponi, et samspill mellom fiskeoppdrett og planteproduksjon, som ble utforsket. Etter videre undersøkelser og samtaler med blant annet fagmiljøet på NIBIO endte gründerne opp med å heller fokusere på hydroponi. Kunsten å dyrke planter ved bruk av vann og uten jord.

Helt enkelt så betyr hydroponi bare vanndyrkning, forklarer Berit.  Istedenfor å plante i jord, som lenge har vært den tradisjonelle metoden, plantes frøet i et vekstmedium. Det er bare å tilsette vann og næring, så er det klart!

For mange kan dette virke som ny og skremmende teknologi, men de to gründerne kan fortelle at vanndyrking har vært brukt til å dyrke i årtusener. Mye av det som er tilgjengelig av urter og grønnsaker i butikkene i dag, dyrkes med denne metoden. Vanndyrking er mer ressurseffektivt og plantene som dyrkes frem vokser raskere og lever lengre.

Vi ønsker å bidra til en økt respekt for norsk matproduksjon, ved å la folk bli kjent med prosessen selv.

FARMR jobber for at vanndyrking skal bli en naturlig del av hverdagen til nordmenn. Ved å gi folk mulighet til å dyrke frem sine egne urter på kjøkkenbenken, håper de på å kunne påvirke bruk og kast-mentaliteten i samfunnet.  Ved å sette fokus på dyrkningsprosessen håper det at forbrukerne får litt mer innsikt i hva som kreves for å produsere en urte. Vi ønsker å bidra til en økt respekt for norsk matproduksjon, ved å la folk bli kjent med prosessen selv.

De håper å lokke frem den indre bonden i oss alle, som brenner for lokale og kortreise matvarer og kortere blir det ikke, når urtene kan dyrkes frem på egen kjøkkenbenk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *